Hoe word je content writer in 2023? De complete gids!

Hoe word je content writer in 2023? De volledige gids! 

Content- of copywriter worden? Dat doe je zo! 

Heel veel mensen willen content writer of copywriter worden. Hoe word je content writer? Ik werk zelf al jaren als content writer voor verschillende internationale bedrijven als freelancer. Van kleine ondernemingen tot grote techbedrijven. Ik zal in deze volledige gids uitleggen hoe je een content writer wordt!

Wat is een content writer? 

Een content writer is iemand die zich bezighoudt met het schrijven van teksten. Dit kan zijn het schrijven van korte teksten voor posts op social media. Het kan ook langere artikels schrijven zijn voor blog posts. Een content writer is iemand die goed kan schrijven en een lezer betrokken kan houden bij een tekst. 

Welke vormen van content writers en copywriters zijn er? 

Er zijn veel verschillende vormen van content writers. Elk vakgebied heeft natuurlijk zijn eigen specialisten. Dit zijn de 10 meest populaire content writers. 

1. Blog schrijver 

Een blog schrijver is iemand die zich bezighoudt met het schrijven van blogs. Dit kan zijn voor een website. Er zijn ook veel mensen die hun eigen blog zijn begonnen en daar door geld verdienen. 

2. Copywriter 

Een copywriter is iemand die zich vooral bezighoudt met het overtuigen van klanten. Iemand die goed is in copywriting kan ervoor zorgen dat een klant zich emotioneel verbonden voelt met een product, dienst, merk of service.

3. Merk Journalist 

Een merk journalist is iemand die goed is in het vertellen van een verhaal. Of dit nu een diepgaand interview is met de oprichter van een bedrijf, of een getuigenis van een klant. 

4. Ghostwriter 

Een ghostwriter is iemand die teksten voor iemand anders schrijft. Ghostwriters worden ingehuurd door bedrijven als ze zelf een verhaal niet goed kunnen vertellen. De ghostwriter heeft dan meer expertise op een bepaald gebied, en kan de “tone of voice” van een merk beter vast houden tijdens het schrijven van een verhaal. 

5. Technische Schrijver 

Een technische schrijver, is een schrijver die heel veel expertise op een bepaald gebied heeft. Vaak is dit in branches waar fouten in teksten fataal kunnen zijn. Zoals de medische of financiële branche. Een technische schrijver kan erg complexe onderwerpen veranderen in makkelijk te begrijpen verhalen. 

6. Social Media Copywriter 

Social media copywriters focussen zich alleen op het schrijven van teksten voor social media. Zij kunnen zich perfect aanpassen aan het bedrijf, en aan de tone of voice voor het desbetreffende social media kanaal. Je kunt natuurlijk niet op dezelfde manier schrijven op Facebook als op LinkedIn. 

7. Email Copywriter 

Een email copywriter focust zich alleen maar op het schrijven van goede e-mails. Voor veel bedrijven zijn e-mail campagnes, een van de hoogst converterende marketing campagnes. Het is dan ook zeer belangrijk voor een bedrijf om een goede email copywriter in dienst te hebben. 

8. Script Schrijver 

Een script schrijver is iemand die scripts schrijft voor video’s van een bedrijf. Dit kan zijn voor een sketch op TikTok, maar ook voor een video op YouTube. Script schrijvers zijn erg belangrijk, in deze tijd. Aangezien steeds meer potentiële klanten zich op videoplatformen bevinden. 

9. Long Form Content Writer 

Een long form content writer, is een content writer die zich focust op langere artikels. Deze artikels zijn vaak langer dan blogs. Dit kunnen onderzoeken, whitepapers, e-books en nog veel meer vormen zijn. Long form content is over het algemeen meer dan 2000 woorden lang.  

10. Advertentie Copywriter 

Een advertentie copywriter heeft maar een doel. De klant tot een verkoop toe zetten. Dit kan door middel van korte teksten die pakkend zijn. Vaak wordt dit ook wel een direct response copywriter genoemd. 

Hoe word je content writer? 

Nu je weet welke verschillende populaire content writers er zijn, heb je misschien al een keuze laten vallen op wat jij wilt worden. Helaas, je bent er nog niet. Er zijn wel nog een paar stappen die je moet volgen om een content writer te worden. 

Hoe word je content writer?

Maak een portfolio 

Je kan content writer worden, zonder enige ervaring. Je kunt niet content writer worden zonder dat je een portfolio hebt. Ook al heb je nog nooit voor iemand gewerkt is het belangrijk dat je een portfolio hebt. Dit hoeft zeker in het begin nog niet meteen een website te zijn. Je kunt ook zelf 5 tot 10 teksten schrijven en deze in een Google Docs plaatsen. 

Zorg ervoor dat je social proof krijgt

Je hoeft niet meteen een blog te beginnen om te kijken of mensen jouw schrijven mooi vinden. Je kunt ook andere plekken social proof krijgen.  Begin met het posten van content op platformen zoals LinkedIn en Quora. Op deze platformen vinden mensen het normaal als de posts iets langer zijn. Als je likes krijgt op deze platformen dan weet je dat jouw schrijven gewaardeerd wordt. 

Begin met bloggen

Zoals ik al zei, hoef je niet meteen je eigen website te maken om te beginnen met bloggen. Je kunt ook op andere platformen zoals Medium jouw schrijfkunsten laten zien. Dit soort platformen zijn perfect om te beginnen met bloggen zonder de investering te doen in een eigen website. 

Maak een pitch 

Het is belangrijk om als schrijver jouw potentiële klanten te overtuigen. Dit begint al bij het vinden van werk als schrijver. Als jouw pitch niet aanslaat bij potentiële opdrachtgevers, dan is er een grote kans dat het ook niet aanslaat bij klanten. Zorg er dus al voor dat jouw pitch in orde is! 

Begin op freelance websites 

Er zijn tientallen verschillende freelance websites waar je een baan als content writer kunt vinden. Zelf werk ik ook nog veel op Upwork als freelance schrijver. Er zijn genoeg opdrachten op deze platformen, al is het wel soms moeilijk om aan je eerste opdracht te komen. Daarnaast heb je ook nog andere website zoals Fiverr, freelance.nl en nog veel meer website om te beginnen als content writer. 

Hoe word je content writer en welke vaardigheden heb je daarvoor nodig?  

In tegenstelling tot sommige andere beroepen, is een diploma niet altijd nodig om content writer te worden. Al kan een diploma in Nederlands, Engels, communicatie of journalistiek wel een voordeel zijn als je bent aan het solliciteren op een content writer positie. Dit zijn een paar vaardigheden die elke content writer bezit.

Menselijkheid 

Veel slechte content writers gebruiken het schrijven van content alleen maar om hoger in zoekmachines te scoren. Een goede content writer weet een verhaal te schrijven dat niet alleen goed is te lezen voor zoekmachines, maar ook voor mensen. 

Duidelijkheid 

Content writers weten verhalen te schrijven op een manier waardoor alles helder en simpel wordt. Ze gebruiken vaak korte zinnen. Dat terwijl ze ook ervoor zorgen dat de lezer iets leert of dat zijn of haar emoties worden geraakt. 

Hoe word je content writer? Tips om beter te worden!

Het kan altijd beter. Zelfs de beste content writers kunnen dingen doen om zichzelf te verbeteren in hun vak. Dit zijn een paar van de beste tips om een betere content writer te worden. 

Lees veel digitale content 

Je kunt natuurlijk het beste leren van andere experts in het vak. Het is daarom belangrijk voor een content writer om veel werk van andere schrijvers te lezen. Dit kan helpen met het verbeteren van de eigen tekst. 

Blijf je vaardigheden aanscherpen 

Al ben je nog zo goed. Je moet altijd je vaardigheden aanscherpen. Dit kan door middel van webinars, conferenties, e-books, cursussen of wat je maar kan bedenken. Je moet altijd blijven werken aan je vaardigheden om beter te worden. 

Leer meer over SEO 

Helaas doet een content writer vaak meer dan alleen het schrijven van teksten. De meeste content writers houden zich ook bezig met SEO oftewel zoekmachineoptimalisatie. Zorg ervoor dat je dus ook leert over SEO, niet alleen over content writing. Vaak gaan SEO en content writing namelijk hand in hand. 

Proeflezen 

Zorg altijd dat je tekst nog een keer nakijkt en bewerkt waar nodig is. Het is funest voor een freelancer om veel fouten te maken in een tekst. Gebruik daarom altijd een schrijftool om te zorgen dat alles correct is. Vooral als je heel veel schrijft per dag. 

Hoe word je een content writer? Zo dus! 

Na al deze informatie weet je waarschijnlijk hoe je een content writer moet worden. Dus pak je computer maar en begin met het werken aan je portfolio. Kijk vooral op een van de vele freelance platformen om jouw eerste opdracht te vinden als content writer. Hopelijk kun jij nu content writer worden.

Bernard
Bernard

Ik ben Aemilius Dost. Eigenaar van schrijfsterk.nl. Ik heb meer dan 5 jaar ervaring als freelance SEO specialist, content writer & copywriter. Daarnaast heb ik ook ervaring met andere aspecten binnen digitale marketing. Mijn focus ligt hier vooral op organisch marketing. Zo heb ik miljoenenbedrijven en kleine lokale bedrijven in verschillende industrieën mogen helpen met hun digitale marketing.

Artikelen: 37

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *