Copywriter worden in 2023: De ultieme gids!

Copywriter worden in 2023: Dit is de ultieme gids!

Copywriter worden in 2023: De ultieme gids!

Copywriter worden is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf werk ik al jaren als freelance copywriter. Daarom heb ik deze gids gemaakt. In dit artikel kom je er precies achter hoe je copywriter kunt worden. Daarnaast geef ik je tips – om net zoals ik – freelance copywriter te worden. Laten we snel beginnen. Dan kan jij je droom waar maken om copywriter te worden.

Copywriter worden: Wat doet een copywriter eigenlijk?

Het antwoord op die vraag is erg simpel. Een copywriter, schrijft natuurlijk copy. Dit kan zijn voor advertenties, maar ook het schrijven van een landing page behoort tot copywriting. Kortom; geen enkele dag is hetzelfde voor een copywriter.

Kan iedereen copywriter worden?

Ja, iedereen kan copywriter worden. Je hoeft niet per se een studie te hebben gevolgd, om copywriter te worden. Het vergroot wel je kansen op een baan als je een van de volgende studies hebt gevolgd:

  • Communicatie
  • Nederlands
  • Engels
  • Journalistiek
  • Digitale marketing

Uiteindelijk zijn dit alleen studies die je kunnen helpen om copywriter te worden. Er zijn namelijk een heleboel copywriters die geen studie hebben gevolgd. Er is eigenlijk maar een ding erg belangrijk als je copywriter wilt worden. Je moet erg goed kunnen schrijven.

Wat verdient een copywriter?

Zoals bij elk ander beroep ligt dit natuurlijk aan verschillende factoren.

Ten eerste ligt het aan jouw ervaring. Ben je net begonnen? Dan is de kans zeer klein dat je net zoveel gaat verdienen als iemand die al 10 jaar in het vak zit.

Daarnaast ligt het ook aan in welke sector je werkt. Over het algemeen zullen technologie bedrijven meer betalen dan het marketingbureau om de hoek.

Ten slotte ligt het ook aan in welke talen je schrijft. Kun jij copy in meerdere talen schrijven? Dan kun je meer verdienen dan iemand die maar in een taal schrijft.

Gemiddeld verdient een copywriter in Nederland tussen €2200 en €4000 per maand. Al moet je hier wel rekening houden met alles wat ik hier boven heb beschreven.

Freelance copywriter worden?

Wil jij liever freelance copywriter worden? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je klanten moet werven. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goede portfolio hebt. Daarin moet je kunnen laten zien dat je voor een groot aantal industrieën kunt schrijven. Vooral voor een (freelance) copywriter is dit belangrijk. Aangezien je natuurlijk zo veel mogelijk klanten wilt krijgen. In onze gids “hoe word je een content writer” staan nog veel meer tips over hoe je een freelance tekstschrijver kunt worden.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet waar je klanten vandaan haalt. Als je begint met copywriting is het vaak handig om dit via een platform te doen. Wil je voor een internationale opdrachtgever werken? Dan kun je het beste een platform zoals Upwork of Fiverr gebruiken. Ga je toch liever voor Nederlandse opdrachtgevers? Dan kun je een platform zoals copyrobin.nl gebruiken.

Wat verdient een freelance copywriter?

Er zijn natuurlijk meerdere redenen om freelance schrijver te worden. Je wilt meer vrijheid, ervaring, of werken vanuit Bali. Er is een andere belangrijke reden waarom copywriters, freelancer worden. Veel freelance copywriters verdienen meer geld dan copywriters in dienst. Op Upwork bijvoorbeeld, verdient een Nederlandse copywriter tussen de $35 en $80 per uur. Dat is natuurlijk een stuk meer dan wat een copywriter in dienst verdient.

Nu kun jij ook copywriter worden!

In deze gids heb ik je uitgelegd hoe je copywriter kunt worden. Er zijn veel manieren om copywriter te worden. Je kunt een studie volgen, of een portfolio opbouwen. Daarnaast heb ik ook kort besproken hoeveel je verdient als je copywriter wordt. Uiteindelijk is copywriter worden niet voor iedereen weggelegd. Maar door ervaring op te doen, en een portfolio op te bouwen kun jij ook een copywriter worden.

Bernard
Bernard

Ik ben Aemilius Dost. Eigenaar van schrijfsterk.nl. Ik heb meer dan 5 jaar ervaring als freelance SEO specialist, content writer & copywriter. Daarnaast heb ik ook ervaring met andere aspecten binnen digitale marketing. Mijn focus ligt hier vooral op organisch marketing. Zo heb ik miljoenenbedrijven en kleine lokale bedrijven in verschillende industrieën mogen helpen met hun digitale marketing.

Artikelen: 37

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *