Writers’ block? Dit zijn de 30 beste schrijftools om content writers verder te helpen!

De 30 beste (AI) schrijftools voor content writers in 2023!

De 30 beste schrijftools voor content writers in 2023!

 In de wereld van alle verschillende software is het soms moeilijk om de beste schrijftools te vinden die jou kunnen helpen. Of je nu werkt als content writer, copywriter, seo-specialist, of ander werk als schrijver hebt. Iedereen zo nu en dan een hulpmiddel nodig. Dat is niet erg. Daarom heb ik een lijst samen gesteld van de beste software voor content writers. 

Wat zijn schrijftools? 

Schrijftools zijn software. Je kunt schrijftools gebruiken voor vele verschillende dingen. Of je nu aan het zoeken bent voor de beste schrijftools voor SEO schrijven, of grammaticacontrole. Er is altijd wel een software die jij kan gebruiken om je te helpen. 

Wat zijn schrijftools?

De 5 beste schrijftools voor het checken van grammatica 

Als je werkt als content writer is het belangrijk om te letten op jouw spelling en grammatica. Zelfs de beste content writers maken zo nu en dan een foutje in hun spelling of grammatica. Dat kan iedereen overkomen. Vooral als je meerdere teksten per week of soms zelfs per dag schrijft. Dit zijn de beste software als het gaat om het checken van jouw grammatica. 

1. Grammarly 

Grammarly is misschien wel de meest bekende software als het gaat om het checken van je spelling en grammatica. Het is ook een van de voorlopers als het gaat om AI-schrijftools. Grammarly is er op dit moment alleen voor Engelse teksten, maar daar kan natuurlijk verandering in komen in de toekomst. 

2. LanguageTool 

LanguageTool is een gratis add-on die je kunt installeren in Google Chrome. Dit is mijn persoonlijke favoriet aangezien deze tool niet alleen de grammatica controleert van Engelse teksten. Met deze tool kun je ook Nederlandse teksten controleren. 

3. Hemingway Editor

De Hemingway editor maakt jouw teksten duidelijker, en straight to the point. Hierdoor kun je betere verhalen schrijven, en zinnen korter maken wanneer ze te lang zijn. 

4. Ginger

Ginger is ook een software waarmee je jouw grammatica kunt checken. Dit bedrijf heeft een website, browser-extensie, en zelfs een app. Je kunt Ginger dus makkelijk gebruiken onderweg. 

5. Quillbot

Quillbot is een tool die natural language processing (NLP) technologie gebruikt. Hierdoor kan het fouten in je zin ontdekken, maar ook de punctuatie van jouw zinnen verbeteren. Quillbot is er op dit moment alleen nog in het Engels, Duits en Frans. 

De 5 beste schrijftools voor het checken op plagiaat

Als je teksten schrijft, is het belangrijk om onderzoek te doen. Het is de bedoeling dat je de juiste informatie citeert en je teksten baseert op de waarheid. Je moet er wel voor zorgen dat je niet alle informatie compleet kopieert van een ander. Daarom is het belangrijk om de teksten die je schrijft, te controleren op plagiaat. Gelukkig zijn er een aantal schrijftools die je hiermee kunnen helpen. 

1. CopyScape

CopyScape is de tool die ik zelf het vaakst gebruik voor het schrijven van teksten of het checken van teksten van anderen. Al is de interface van de tool wat ouderwets, is het een handige tool om te gebruiken. Het fijne aan CopyScape vind ik zelf de makkelijke interface en dat je kunt betalen met credits. In tegenstelling tot veel software producten waar je maandelijks moet betalen. 

2. Plagiarism Checker X 

Plagiarism Checker X is een tool die ook handig is voor het checken van plagiaat op teksten. Het is vooral een handige tool voor het checken van essays en andere lange teksten. 

3. PlagiarismCheck.org

Plagiarismcheck.org is ook een goede tool om plagiaat te detecteren in je teksten. Deze tool wordt gebruikt door universiteiten en scholen. Deze schrijftool checkt op plagiaat bij meerdere databases. 

4. Grammarly Premium

Grammarly is een van mijn favorieten als het gaat om de beste schrijftools. Het is niet alleen een handige tool is voor het schrijven van teksten en het checken op grammatica. Grammarly Premium helpt je namelijk ook met het checken op plagiaat. 

5. ProWritingAid 

ProWritingAid is – net zoals Grammarly – ook een tool die naast het helpen met grammatica, kijkt of jouw tekst plagiaat bevat. Bij deze tool kun je ook betalen met credits, dit is fijn wanneer je niet constant een plagiaatchecks nodig hebt. 

De 5 beste AI-schrijftools 

Nu AI steeds populairder wordt, zijn er natuurlijk meer en meer AI-tools. Er zijn dan ook meer dan genoeg AI-tools die je kunnen helpen met het schrijven van teksten. Er zijn tools die jouw zinnen kunnen herschrijven, die jouw copy voor facebook kunnen schrijven of zelfs hele blogs kunnen schrijven. Wat zijn nu precies de beste AI-schrijftools? 

1. Jasper.ai

Jasper.ai is een van de bekendste tools als het gaat om het schrijven van content online. Deze AI tool helpt met het schrijven van content in allerlei soorten en maten.

2. Copy.ai

Copy.ai is een van de bekendste AI tools als het gaat om het schrijven van short copy. Deze tool heeft ook een chat waar je dingen aan kunt vragen. Dit helpt met het onderzoek doen van je tekst.

3. ChatGPT 

Natuurlijk kan ChatGPT niet ontbreken bij het lijstje van de beste AI-tools om mee te schrijven. Met deze tool kun je onderzoek doen, en het kan je helpen met het concept te maken voor jouw tekst. Welke vraag je ook hebt, ChatGPT heeft het antwoord. 

4. Rytr

Rytr is een AI-tool die niet kan ontbreken op het lijstje. Deze tool is handig voor elke soort tekst. Of je nu een blog gaat schrijven of de volgende LinkedIn post. Ryrt kan het allemaal. Een aanrader dus onder de AI-schrijftools. 

5. Article Forge

Article Forge is handig voor iedereen die long form content wilt maken. Je kan een zoekwoord instellen en de lengte instellen van het bericht, en article forge maakt er een artikel van.

De 5 beste schrijftools voor SEO schrijvers 

We hebben natuurlijk al de beste SEO-tools gehad. Nu is het tijd voor de beste tools voor SEO-schrijvers. Voor een SEO-schrijver is het natuurlijk belangrijk om volgens de richtlijnen van SEO is te schrijven. Dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er een aantal tools die je kunnen helpen bij het schrijven van goede SEO-teksten. 

1. Growthbar

Growthbar is een AI-tool voor het schrijven van SEO-teksten. Nog vaak genoeg helpen AI-tools wel met het schrijven van teksten maar niet met de SEO van diezelfde teksten. Growthbar helpt je met het toevoegen van zoekwoorden terwijl je schrijft. Daarnaast heeft het ook informatie over die zoekwoorden zoals zoekvolume. 

2. SurferSEO

SurferSEO is een content optimalisatie tool, voor het schrijven van SEO teksten. De tool maakt gebruik van reverse engineering.  Het checkt wat er op dit moment op nummer 1 staat voor een bepaald zoekwoord en geeft dan aanbevelingen, zoals de lengte van de tekst, welke zoekwoorden er in de tekst moeten staan en meer. 

3. Yoast 

Yoast stond al tussen de beste tools voor SEO, maar zoals ik al zei, geeft Yoast ook veel aanbevelingen voor het schrijven van teksten. Zoals een leesbaarheidsanalyse en aanbevelingen voor andere vormen van on page optimalisatie. 

4. Frase 

Frase is een tool die je helpt met elke vorm van het schrijven van SEO-teksten. Deze AI-tool helpt je met het zoekwoordonderzoek. Daarnaast geeft het ook een content briefing zodat jij lekker makkelijk de stappen kunt volgen, en kunt schrijven. Frase heeft geen gratis proefversie wat dan weer erg jammer is. 

5. PageOptimizer Pro

PageOptimizer Pro is een tool die vrij veel overeenkomsten heeft met SurferSEO. Met deze tool kun je als schrijver, de on page optimalisatie makkelijker maken. Je kunt de zoekwoorden, het domein, en de doelpagina invoeren. Daarna maakt deze schrijftool instructies voor je om op de hoogste positie in Google te komen. 

De 5 beste tools voor SEO 

Als je je bezighoudt met het schrijven van teksten dan zou het best wel eens kunnen dat je je ook bezighoudt met SEO. SEO is namelijk een zeer belangrijk onderdeel van content writing. Daarom vond ik het dus ook nodig om de beste SEO-tools op een rijtje te zetten. Zodat jij niet eindeloos zit te zoeken tussen alle SEO-software die op de markt beschikbaar zijn. 

1. SEMRush

SEMrush is een alles-in-een platform voor SEO-specialisten. Of je nu op zoek bent naar nieuwe zoekwoorden, of een concurrentieanalyse wilt maken. Met Semrush kan het allemaal. Het is misschien wel dé bekendste tool voor SEO. Het nadeel aan SEMRush is het stevige prijskaartje wat lastig kan zijn voor beginnende ondernemers. 

2. Mangools

Mangools is een van mijn persoonlijke favoriete SEO-tools. Mangools is niet zo uitgebreid als SEMRush, maar dat is misschien wel beter zo. Mangools onderscheidt zich door het overzicht, en gebruikersgemak van het platform. Daarnaast is het ook niet erg duur voor een SEO-tool. 

3. Yoast

Yoast is het SEO platform voor iedereen die zich SEO op WordPress doet. Daarnaast helpt het ook met het schrijven van artikelen op WordPress door je tips en tricks te geven. Yoast heeft zowel een betaalde als gratis versie. De gratis versie is al erg goed. De betaalde versie is handiger voor gevorderden in SEO. 

4. AlsoAsked

AlsoAsked is een zoekwoord tool dat zich niet bezighoudt met de traditionele vorm van zoekwoordonderzoek. Met AlsoAsked kun je namelijk de suggesties die Google heeft bekijken. Dit maakt AlsoAsked in perfecte tool om een voorsprong te krijgen op jouw concurrentie. Je kunt AlsoAsked gebruiken voor drie gratis zoekopdrachten per dag. Als je vaker wilt zoeken, moet je betalen.

5. SEOptimer

SEOptimer is een andere tool die jou kan helpen met SEO. De website doet een analyse naar een pagina, en kijkt wat er allemaal verbeterd kan worden. Je kunt gratis 1 x per dag een website opzoeken, met beperkte functies. 

5 Andere handige tools voor content writers en copywriters

Natuurlijk hoeft niet elke handige tool direct bij te dragen aan de tekst die je schrijft. Er zijn ook veel andere handige tools die je kunt gebruiken als schrijver. 

1. DeepL 

DeepL is een van de beste vertaalapps. Als je wel eens teksten moet vertalen of lokaliseren dan kan DeepL je hierbij helpen.

2. Google Docs 

Google Docs kan natuurlijk niet achter blijven in dit lijstje van beste schrijftools. Zelf gebruik ik alleen maar Google Docs om mijn teksten te schrijven. Veel van mijn opdrachtgevers verwachten ook dat ik teksten schrijf in Google docs. 

3. RankMath

RankMath is de enige SEO plugin die een beetje in de buurt komt bij de gebruikersaantallen die Yoast heeft. Zelf vind ik het een fijnere tool, aangezien er meer geavanceerde functies inbegrepen zitten. 

4. HubSpot Blog Topic Generator

Een van de grootste bedrijven als het gaat om content marketing is HubSpot. Als je nu echt even helemaal vast zit en niet weet waar je over moet schrijven. Dan kun je de blog topic generator gebruiken. 

5. WordCounter

WordCounter is een erg handige tool voor de content writer van beroep. Vaak vragen opdrachtgevers voor een minimaal of maximaal aantal woorden. WordCounter – je raadt het al – telt het aantal woorden in een artikel. Daarnaast heeft het ook verschillende betaalde functies die leuk kunnen zijn. 

Het is niet erg om schrijftools te gebruiken 

Ik ben een professionele SEO-specialist, en content writer. Ja, ook ik gebruik vaak genoeg verschillende tools om mij te helpen. Dat is helemaal niet erg. Soms heb je je dag niet, soms weet je niet zo veel over een bepaald onderwerp. We kunnen niet alles over alles weten. Het is dus echt niet zo erg om de beste schrijftools te gebruiken, zodat jouw content er tussenuit steekt. 

Bernard
Bernard

Ik ben Aemilius Dost. Eigenaar van schrijfsterk.nl. Ik heb meer dan 5 jaar ervaring als freelance SEO specialist, content writer & copywriter. Daarnaast heb ik ook ervaring met andere aspecten binnen digitale marketing. Mijn focus ligt hier vooral op organisch marketing. Zo heb ik miljoenenbedrijven en kleine lokale bedrijven in verschillende industrieën mogen helpen met hun digitale marketing.

Artikelen: 37

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *