Ontdek het geheim van het perfecte artikel!

Ontdek het geheim van het perfecte artikel!

Wat is een artikel en hoe schrijf je er een?

Een goed artikel kunnen schrijven is een belangrijke vaardigheid voor elke content writer. Wat maakt een stuk tekst nu precies een artikel? In deze blog post ontdek je wat een artikel precies is! Je komt er ook achter hoe je een goed artikel kunt schrijven. Niet alleen de juiste opbouw komt aan bod. Ik ga je ook uitleggen hoe je de aandacht van lezers vast kunt houden. Lees snel verder.

Wat is een artikel?

Een artikel is een stuk tekst dat wordt geschreven. Het doel van deze tekst is om de lezer te informeren, amuseren of te adviseren. Een artikel kan over veel verschillende onderwerpen gaan. Deze vorm van schrijven wordt veel gebruikt door kranten, blogs, en andere publicaties.

Een goed artikel bevat duidelijke informatie. Deze informatie moet nauwkeurig en correct zijn. Daarnaast heeft een artikel een duidelijke structuur. Een artikel wordt ook geschreven in een taal die aansluit bij de lezers en de doelgroep.

Wat is een artikel?

Verschillende soorten artikelen en hun doel

Er zijn verschillende soorten artikelen. Elk van deze artikelen heeft zo hun eigen doel. Laten we dieper in gaan op de verschillende soorten artikelen en hun doel!

Nieuwsartikel

Een nieuwsartikel is een artikel waarin de laatste ontwikkelingen worden besproken. Het informeert lezers over recente gebeurtenissen.

Opinieartikel

Een opinieartikel verschilt van een nieuwsartikel, al worden beide vaak door kranten gepubliceerd. Opinieartikelen worden ook vaker, columns genoemd. In een opinieartikel geeft de schrijver zijn eigen mening.

Handleidingen

Handleidingen bieden instructies aan de lezer. Vaak gebeurt dit stapsgewijs. Hierdoor kan de lezer de informatie makkelijk begrijpen. Op blogs worden dit soort artikelen ‘How To’s’ genoemd. Ze bieden dan ook een oplossing aan de lezer.

Recensie

Een recensie of review zul je ook vaker op het internet tegen komen. Hierin wordt een evaluatie van een film, product of boek gegeven.

Andere soorten artikelen

Er zijn nog heel veel andere soorten artikelen. Andere bekende vormen van artikelen zijn:

  • Interview
  • Profiel
  • Casus of een case study
  • Achtergrondprofielen
  • etc

Een doel van een artikel kan zijn de lezer te informeren. Er zijn nog veel meer doelen voor artikelen. Zo kan een artikel een lezer amuseren, overtuigen of adviseren.

Hoe schrijf je een boeiend en informatief artikel?

Een boeiend artikel schrijven is niet altijd even makkelijk. Het vergt namelijk enig onderzoek. Ten eerste is het belangrijk om te weten of het artikel aansluit bij de doelgroep. Je wilt natuurlijk weten waarom je een artikel schrijft. Vervolgens is het belangrijk om informatie te verzamelen. Deze informatie moet dan in een logische volgorde worden gepresenteerd.

Een sterke titel en inleiding zijn belangrijk om de aandacht van de lezer te grijpen. Daarna is het belangrijk om de aandacht van de lezer vast te houden. Dit doe je door af te wisselen. Je kunt afwisselen tussen anekdotes, feiten en voorbeelden. Zo hou je de aandacht van de lezer erbij.

Het is ook belangrijk om een artikel op de juiste manier af te sluiten. Je doet dit door een conclusie te trekken. Deze conclusie moet aansluiten bij de inleiding van het artikel.

Tips voor het verbeteren van je artikel

Of je nu een beginnend schrijver bent, of al een ervaren content writer bent. Er zijn altijd manieren om je artikelen te verbeteren. Hieronder volgen een paar tips voor het verbeteren van je artikel schrijfvaardigheden.

Brainstorm sessie

Voor je een artikel schrijft, kan het goed zijn om een brainstorm sessie te doen. Zet hierbij je gedachten op papier. Dit hoeft niet per se perfect te zijn. Je kunt hierbij ook gewoon een paar ideeën genereren.

Structuur

Het is ook altijd belangrijk om nog een keer naar de structuur te kijken. Blijf altijd kritisch op jezelf. Zorg ervoor dat het artikel de juiste structuur heeft. Het artikel moet een goede titel en inleiding hebben. Daarnaast moet je ook zorgen dat de tekst is verdeeld in meerdere subonderwerpen. Een artikel heeft ook een goede afsluiting nodig.

Vraag om feedback

Feedback vragen is niet altijd even makkelijk. Het is toch belangrijk om iemand anders te vragen of ze naar jouw artikel willen kijken. Zo kun je een nieuw perspectief krijgen op jouw artikel.

Gebruik duidelijke en actieve taal

Het taalgebruik in jouw artikel is erg belangrijk. Zorg er daarom altijd voor dat je duidelijke en actieve taal gebruikt in jouw artikel. Het is ook van groot belang om in korte zinnen te schrijven. Dit is vooral belangrijk als je schrijft voor een blog, of een andere website.

Vermijd jargon

Ik begrijp het. Je wilt laten zien dat je weet waar je het over hebt. Toch is het gebruik van vaktaal niet altijd even handig. Je wilt namelijk dat iedereen jouw artikel kan begrijpen. Niet alleen professionals. Zo blijft jouw artikel toegankelijk.

Blijven oefenen

Net zoals bij elke vaardigheid die je wilt leren, geldt ook hier blijven oefenen. Toen ik zelf begon met schrijven, maakte ik erg lastig te begrijpen artikelen. Tegenwoordig schrijf ik makkelijk te begrijpen artikelen.

Hoe schrijf je een goed artikel? Tips en trucks!

Een goed artikel schrijven is een kunst. Daarnaast is het een belangrijke vaardigheid voor iedereen die zich bezighoudt met content writing. In dit artikel heb je geleerd wat een artikel precies is. Daarnaast heb je ook geleerd welke verschillende soorten artikelen er zijn. Vervolgens heb je ook geleerd hoe je een boeiend artikel schrijft. Het vinden van informatie, tot het afsluiten van een artikel. Elk deel van het artikel is erg belangrijk.

Er zijn ook tips voor het verbeteren van je schrijfvaardigheden. Zoals een goede brainstormsessie, kritisch naar de structuur kijken en feedback vragen.

Je kunt de tips en tricks gebruiken bij het schrijven van jouw volgende artikel. Als je nog vragen hebt, laat ze dan hieronder achter. Ik zal proberen zo veel en snel mogelijk te reageren.

Bernard
Bernard

Ik ben Aemilius Dost. Eigenaar van schrijfsterk.nl. Ik heb meer dan 5 jaar ervaring als freelance SEO specialist, content writer & copywriter. Daarnaast heb ik ook ervaring met andere aspecten binnen digitale marketing. Mijn focus ligt hier vooral op organisch marketing. Zo heb ik miljoenenbedrijven en kleine lokale bedrijven in verschillende industrieën mogen helpen met hun digitale marketing.

Artikelen: 37

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *